Wandeling Werelddiabetesdag 2009

Artikel in "Het Nieuwsblad" van 13 november 2009:

Naar aanleiding van Wereld Diabetes Dag organiseert de Brugse afdeling van de Vlaamse Diabetes Vereniging (VDV) op zondag namiddag 15 november drie verschillende wandelingen in en rond Brugge. "Voor alle leeftijden, met of zonder buggy", klinkt het.

Er zijn twee types diabetes. Bij type 1-diabetes maakt de alvleesklier geen insuline meer aan en dienen' de patiënten dagelijks die insuline in te spuiten. Ongeveer 90 procent van de diabeten kampt echter met zogenaamde ouderdomssuikerziekte, zeker in het begin te behandelen met een pilletje.

"Je zou kunnen spreken van een pandemie! De groep diabeten neemt wereldwijd toe en daar zit de verspreiding van onze westerse levensstijl zeker voor heel veel tussen. Wij volgen Amerika en daar stijgt het aantal diabeten spectaculair", weet Geert Van Vlaenderen (45), penningmeester van VDV Brugge.

De cijfers bewijzen die stelling alvast. "Er zijn nu ongeveer 230 miljoen diabeten en de voorspelling luidt dat we tegen 2025 met 350 miljoen zullen zijn. Elk jaar komen er ongeveer 7 miljoen bij. Er sterven jaarlijks 3 miljoen mensen omwille van diabetes", zegt voorzitter Luc Dendooven (42).

Gezonde levensstijl De Brugse afdeling telt 1.100 leden. Om lid te worden hoef je zelf geen diabeticus te .zijn, een link volstaat. Je kan trouwens perfect met diabetes leven, mits aanpassing van voeding en beweging.

Mensen aanzetten om meer te bewegen en er een gezonde levensstijl op na te houden is dus een kerntaak van de Vlaamse Diabetes Vereniging. "Ook preventief! Mensen die zwaarlijvig zijn, lopen een groter risico op diabetes", aldus Geert Van Vlaenderen.

De afdeling organiseert onder meer voordrachten en kookdemonstraties. De leden ontvangen het tweemaandelijks tijdschrift Diabetes info en Dia-Positief. VDV Brugge beschikt over een netwerk van twaalf ophaalpunten waar .leden diabetesmateriaal kunnen afhalen tegen een voordelige prijs.

Bruggelingen moeten al een tijdje niet meer betalen voor de hernieuwing (om de drie of vijf jaar) van hun rijbewijs. "En ook daar hebben we hard voor geijverd", voegt Geert eraan toe.

Brugge binnenstebuiten

Om de daad bij het woord te voegen organiseert de Brugse afdeling op zondag 15 november drie wandelingen, en dit al voor de zesde keer. Start en aankomst van Wandel mee Brugge binnenstebuiten vindt plaats aan de yachtclub Flandria, Bargeweg 17. Heel uitzonderlijk mag je de auto parkeren op de autocarparking vlakbij de startplaats.

Tussen 13 en 15 uur kun je naar keuze deelnemen aan een tocht van zes kilometer (dwars door Brugge); negen kilometer (vestenwandeling) of elf kilometer (de Brugse vesten met af en toe een zijsprongetje). De deelnemingsprijs bedraagt één euro. Daarvoor ontvang je een beschrijving van de wandelroute en een gezonde snack onderweg.

"Vorig jaar waren we met vijfhonderd, maar het was een erg regenachtige dag. Deze keer hopen we op beter weer en mikken we op zeshonderd wandelaars", klinkt het ambitieus.

Het parcours werd vernieuwd en zeker de negen kilometer is heel geschikt voor families. "We passeren een groot speelplein en ook de stopplaats onderweg is kindvriendelijk", verklappen de organisatoren "Het is de bedoeling dat de mensen elkaar ontmoeten op de stopplaatsen", zegt voorzitter Luc Dendooven. Op die stops zijn drank en snacks te koop. De verschillende tochten zijn makkelijk toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.

Voetinfo Een podoloog geeft voetinfo en aan de info stand van de Vlaamse Diabetes Vereniging kun je terecht voor allerhande informatie over diabetes. Dat kan trouwens dagelijks tijdens de werkuren op de gratis diabetes, infolijn: 0800 96 333.

Wandel mee Brugge binnenstebuiten op zondag 15 november.
Vrije start tussen 13 en 15 uur aan yachtclub Flandria.